Treceți la conținutul principal

Unde creste ciocolata?


Mâncăm aproape zilnic ciocolată şi nu ştiam de unde provine? Acum vei afla.

Arborele de cacao este originar din zonele împădurite, calde şi umede din America de Sud. Cultivarea acestuia s-a răspândit mai apoi şi în Africa Occidentală, cu ajutorul coloniştilor englezi şi francezi. În prezent, Africa a devenit cea mai mare producătoare mondială. Descoperirea arborelui de cacao se datorează "conquistador-ului" spaniol Hernando Cortes (1485 - 1547). El a fost cel care a văzut pentru prima oară azteci folosind cacao şi tot el a făcut-o cunoscută în Europa, aducând cu el trei coşuri de seminţe. Primul produs din cacao apreciat de europeni a fost ciocolată caldă, în timp ce tabletele de ciocolată au trebuit să aștepte începutul secolului al XIX-lea, când în 1876 s-a gustat pentru prima dată ciocolată cu lapte. Aztecii făceau băuturi siropoase amestecând cacao cu miere şi zahăr de trestie sau tartine de porumb. În afară de acestea, ei foloseau cacaua drept monedă de schimb în comerţ: viaţa unui iepure valora 10 seminţe de cacao!


Comentarii

  1. Foarte interesant mai ales ca eu sunt unul dintre cei mai inraiti consumatori de ciocolata... multumesc pentru acest scurt istoric

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum invat limba pasareasca?

Limba păsărească era vorbită de generaţia mea. Eram în faţa blocului şi ca să nu audă toţi vecinii ce puteam noi la cale, preferam să vorbim într-un limbaj numai de noi cunoscut. Am căutat prin mai multe surse şi am ajuns la această limbă păsărească. Pot spune că este destul de greu, dar dacă ai cuvântul în minte şi îl desparţi în silabe, poţi să vorbeşti foarte uşor pe această limbă. Îţi trebuie mult exercițiu.

Şi avem...

După vocalele A E I O U se pun următoarele:

 A = pa
 E = pe
 I = pi
O = po
U = pu

Exemple:

da = dapa
nu = nupu
bine = bipinepe
rău = răpaupu
te iubesc = tepe ipiupubepesc
îmi placi = ipimipi plapacipi (asta suna haios)
îmi place blogul tău = ipimipi plapacepe blopogupul tapaupu


O zi obişnuită din viaţa mea

O zi obişnuită din viaţa mea, acum, înseamnă să mă trezesc la 9 AM şi să mă pregătesc pentru a pleca la şcoală. Nu este chiar aşa de uşor precum pare. Eu obişnuită cu trezitul de dimineaţă, adică pe la 6AM, atunci când eram în şcoala generală, acum îmi este foarte greu. Programul de la şcoală este foarte încărcat şi nu-mi mai rămîne timp şi pentru mine. Pentru activităţiile pe care aş vrea să le fac, care îmi fac plăcere, nu care sunt greu de efectuat şi au un timp anume de terminat.

Kung Fu Panda 2 dublat in romana

Kung Fu Panda 1
M-am uitat la prima parte acum cateva zile si este foarte interesant filmul. Prima parte o ai aici.Kung Fu Panda 2
Iar partea a doua e si mai frumoasa si o gasesti aici dublata in romana