Tinerii dezbat (2012)


Totul a început de la o doamnă profesoară care m-a recomandat profesoarei coordonator, pentru abilităţile mele de vorbire "prea multă" ca să spunem aşa.

Am acceptat cu gândul că o să fie foarte frumos, emoţii constructive, că am să-mi fac prieteni noi şi am să învăţ să vorbesc, să mă exprim mult mai frumos. Toate acestea s-au îndeplinit cu succes şi sunt tare mândră că am participat la un asemea concurs.

În ce constă concursul?



Toţi prietenii mei m-au întrebat în ce constă acest concurs şi multora le-am spus " Mă duc acolo să dezbat.", iar ei m-au întrebat uimiţi: "Ce să faci?"

Mulţi nu cunosc termenul de "a dezbate". (Cuvântul "dezbatere" conform dex-ului înseamnă o discuţie largă asupra unei probleme de interes general)

Jocul avea trei moţiuni sau legi, care trebuiau dezbătute pro sau contra, depinde cum picai. Au fost patru meciuri dintre care două câştigate.

Nu am ajuns în semifinală din păcate, dar am avut onoarea să asist la marea finală care s-a dat între Colegiu Naţional Mihai Viteazu şi Colegiu Naţional Sfântul Sava. Diferenţa între cele două echipe a fost foarte mare, finala fiind câștigată de Sava.

Ce mi-a plăcut?

Mi-au plăcut emoţiile provocate de runde, atunci când ştiai că cel din înaintea ta termina cele cinci minute de vorbire şi că trebuie să vină rândul tău, inima îţi bate din ce în ce mai tare şi ai două secunde în care uiţi tot ce trebuie să spui, dar când te ridici în picioare şi lumea se uită la tine, iar atunci când zici ceva bine te aprobă, începi să impui respect şi să te afirmi. Este o sentiment nemaipomenit.

Ultimă rundă a fost şi cea mai dificilă din punctul meu de vedere, s-au adus nişte argumente în discuţie care pe mine m-au enervat la culme, dar din păcate trecuse rândul meu şi nu mai puteam spune nimic.

La anul voi fi singura care mai poate participa la concurs şi voi aduce după mine doi dintre elevii clasei a 9 sau a 10 de la anu. La anul sper să povestesc cât de ușor a fost sa luăm locul I.







Comentarii

  1. Felicitari ! Iti doresc succes si data viitoare sa castigati !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru inceput eu zic ca e bine :) Felicitari si la anul locul 1 :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Noroc! Îți țin pumnii, și sper ca anul viitor să fii pe locul pe care-l meriți, adică 1. :)

    Ps: Vezi că ai greșit ceva din neatenție. ”Exte”, și ”Ne mai pomenit”.

    RăspundețiȘtergere
  4. Când eram în Consiliul Elevilor am participat odată ca observator la ''Tinerii dezbat''. Foarte interesantă experiență... după cum o numesc eu, confruntarea neuronilor. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  5. bravo, succes in continuare

    RăspundețiȘtergere
  6. Aloha, aici o alta debate-rita! In ce regiunea te-ai incadrat?

    RăspundețiȘtergere
  7. Iambiental: anul acesta am participat. Bucuresti-Ilfov :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa-nteleg ca esti a 10a. Idem. Cam cand te-ai apucat de debate?

    RăspundețiȘtergere
  9. Iambiental: De aprox o luna ;)) da, sunt a 10 :D

    RăspundețiȘtergere
  10. zgaibber: 1. includerea rromilor in societate si femeia in politica. daca intram in semifinala avea multiculturalismul este o utopie :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Atunci succes la anul!

    RăspundețiȘtergere
  12. includerea rromilor în societate+ ((-multiculturalismul)+este o utopie). Asta ar fi fost tema perfectă pentru semifinală.

    RăspundețiȘtergere
  13. Defapt nu e chiar asta motiunea cu romii ci daca incluziunea lor e o chestiune de aplicare a legii sau nu. E o diferenta...

    RăspundețiȘtergere
  14. lambiental: Da, legea este mai mare si este exact ceea ce zici tu, dar nu am stat acum sa scriu tot ce zice acolo ca este mult. :P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum invat limba pasareasca?

O zi obişnuită din viaţa mea

”Pana la infinit” - O declaratie de dragoste