Treceți la conținutul principal

Cum se reproduce bananierul?


    Bananierul face parte din grupul plantelor care se reproduc fără seminţe. Germenii noii de plante cresc pe rizom, o tulpină de sub pământ, care se dezvoltă orizontal, foarte asemănător unui tubercul sau bulb. Aceste tulpini subterane se hrănesc din pământ şi păstrează substanţele necesare creşterii unui germen nou.  Atenţie: bananierul nu este copac, ci o iarbă gigantică, înaltă de până la 9 metri, care creşte foarte repede de la tulpina subterană, în aproape un an, produce fructe şi apoi moare. Banana este fructul cărnos al acestei plante şi are o origine foarte veche: consumul acesteia începe cu 10.000 de ani în urmă. Grecii, romanii şi arabii o cunoşteau şi o consumau. Originar din Asia Meridională, bananierul a fost exportat în Lumea Nouă numai după anul 1500 şi, drept urmare, cultivarea acestuia a devenit comună pe tot globul pământesc. Există mai multe feluri de banane şi sunt unele dintre culturile cele mai răspândite.
    În Asia şi Africa, banana este unul dintre cele mai importante feluri de mâncare. Cu toate acestea, supravieţuirea bananei este ameninţată de o boală, Panama disease, şi de paraziţii care au infectat plantaţiile. Oamenii de ştiinţă au precis că banana va dispărea în 10 ani!


          Ce propune ştiinţa?

    Pentru a evita pericolul dispariţiei banenei, se încearcă descifrarea ADN-ului acesteia, pentru a crea o banană artificială, rezistentă la boli.Comentarii

 1. Din ceea ce mi-a povestit mama, comunismul a fost cel care făcea imposibil consumul de banane :)).
  Sincer, mi-ar părea rău să dispară. E poate cel mai consistent fruct, de multe ori mi-am păcălit foamea cu o banană. Și în plus, dacă dispar bananele... pe ce or să mai alunece aiuriții? :))

  RăspundețiȘtergere
 2. as zice ceva da ma abtin ca dupa se intelege ce nu trebuie :D :)):S

  RăspundețiȘtergere
 3. asta nu e bine, o sa se gaseasca in 10 ani, o solutie

  RăspundețiȘtergere
 4. Si despre cacao se spune ca este in pericol, si despre banane ... la ce sa ne mai asteptam?
  Ai de la mine o recomandare, dar si o leapsa post-electorala.

  Te bagi la leapsa sau la un comentariu?

  RăspundețiȘtergere
 5. Bine de stiut! O sa le pot povesti nepotilor mei ca pe vremea mea existau banane. ;))

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum invat limba pasareasca?

Limba păsărească era vorbită de generaţia mea. Eram în faţa blocului şi ca să nu audă toţi vecinii ce puteam noi la cale, preferam să vorbim într-un limbaj numai de noi cunoscut. Am căutat prin mai multe surse şi am ajuns la această limbă păsărească. Pot spune că este destul de greu, dar dacă ai cuvântul în minte şi îl desparţi în silabe, poţi să vorbeşti foarte uşor pe această limbă. Îţi trebuie mult exercițiu.

Şi avem...

După vocalele A E I O U se pun următoarele:

 A = pa
 E = pe
 I = pi
O = po
U = pu

Exemple:

da = dapa
nu = nupu
bine = bipinepe
rău = răpaupu
te iubesc = tepe ipiupubepesc
îmi placi = ipimipi plapacipi (asta suna haios)
îmi place blogul tău = ipimipi plapacepe blopogupul tapaupu


O zi obişnuită din viaţa mea

O zi obişnuită din viaţa mea, acum, înseamnă să mă trezesc la 9 AM şi să mă pregătesc pentru a pleca la şcoală. Nu este chiar aşa de uşor precum pare. Eu obişnuită cu trezitul de dimineaţă, adică pe la 6AM, atunci când eram în şcoala generală, acum îmi este foarte greu. Programul de la şcoală este foarte încărcat şi nu-mi mai rămîne timp şi pentru mine. Pentru activităţiile pe care aş vrea să le fac, care îmi fac plăcere, nu care sunt greu de efectuat şi au un timp anume de terminat.

Kung Fu Panda 2 dublat in romana

Kung Fu Panda 1
M-am uitat la prima parte acum cateva zile si este foarte interesant filmul. Prima parte o ai aici.Kung Fu Panda 2
Iar partea a doua e si mai frumoasa si o gasesti aici dublata in romana