Cum se reproduce bananierul?


    Bananierul face parte din grupul plantelor care se reproduc fără seminţe. Germenii noii de plante cresc pe rizom, o tulpină de sub pământ, care se dezvoltă orizontal, foarte asemănător unui tubercul sau bulb. Aceste tulpini subterane se hrănesc din pământ şi păstrează substanţele necesare creşterii unui germen nou.  Atenţie: bananierul nu este copac, ci o iarbă gigantică, înaltă de până la 9 metri, care creşte foarte repede de la tulpina subterană, în aproape un an, produce fructe şi apoi moare. Banana este fructul cărnos al acestei plante şi are o origine foarte veche: consumul acesteia începe cu 10.000 de ani în urmă. Grecii, romanii şi arabii o cunoşteau şi o consumau. Originar din Asia Meridională, bananierul a fost exportat în Lumea Nouă numai după anul 1500 şi, drept urmare, cultivarea acestuia a devenit comună pe tot globul pământesc. Există mai multe feluri de banane şi sunt unele dintre culturile cele mai răspândite.
    În Asia şi Africa, banana este unul dintre cele mai importante feluri de mâncare. Cu toate acestea, supravieţuirea bananei este ameninţată de o boală, Panama disease, şi de paraziţii care au infectat plantaţiile. Oamenii de ştiinţă au precis că banana va dispărea în 10 ani!


          Ce propune ştiinţa?

    Pentru a evita pericolul dispariţiei banenei, se încearcă descifrarea ADN-ului acesteia, pentru a crea o banană artificială, rezistentă la boli.



Comentarii

  1. Din ceea ce mi-a povestit mama, comunismul a fost cel care făcea imposibil consumul de banane :)).
    Sincer, mi-ar părea rău să dispară. E poate cel mai consistent fruct, de multe ori mi-am păcălit foamea cu o banană. Și în plus, dacă dispar bananele... pe ce or să mai alunece aiuriții? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. as zice ceva da ma abtin ca dupa se intelege ce nu trebuie :D :)):S

    RăspundețiȘtergere
  3. asta nu e bine, o sa se gaseasca in 10 ani, o solutie

    RăspundețiȘtergere
  4. Si despre cacao se spune ca este in pericol, si despre banane ... la ce sa ne mai asteptam?
    Ai de la mine o recomandare, dar si o leapsa post-electorala.

    Te bagi la leapsa sau la un comentariu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine de stiut! O sa le pot povesti nepotilor mei ca pe vremea mea existau banane. ;))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum invat limba pasareasca?

O zi obişnuită din viaţa mea

”Pana la infinit” - O declaratie de dragoste